Pilates a Balancban 
A Pilates egy egész testet átmozgató tréning, amely fejleszti az egyensúlyérzéket, növeli az izületi    mozgékonyságot, szálkás izomzatot formál, miközben nyújtja azt.Mi a különbség a Pilates és más edzésmódszerek között?
Az edzés célja mindenhol hasonló, de:
- A legfőbb különbség az erőközpont, ahonnan a gyakorlatok kiindulnak, ez az alapja    az     edzésmódszernek.
- A Pilates módszer törekszik a gyakorlatok közben az S alakú természetes gerincgörbület megtartására. Ehhez szükséges a mély hasizmok megerősítése, melyhez a Pilates módszer a legalkalmasabb, mivel az erőközpont helyes használatával megtanít a medence és más izületek stabilizációján keresztül a helyes testtartásra, későbbiekben a tudatos izolált izommozgásra, mely a testtudat kialakulásához vezet. A testtudat elengedhetetlenül szükséges a sporttevékenységekhez, másrészt a hétköznapi életben ennek használata kevesebb mozgásszervi problémát eredményez.
- A Pilates módszer az erőközpont (mélyizmok) megerősítése után belülről kifelé erősíti az izomzatot.
- A Pilates tudatosan az emberi testfelépítéshez alkalmazkodó mozdulatok folyamatos sora.

Matracos Pilates módszer
Matracos módszer csoportosan, akár nagyobb létszámban is végezhető, de természetesen sokkal hatékonyabb a személyi edzésben végzett óra. A módszer speciális kezdő-, középhaladó-, haladó gyakorlatsorokból áll, melyeket különböző segédeszközökkel lehet hatékonnyá tenni.

Pilates on the ball
Labdás Pilates:
A labdás Pilates módszer mentális, valamint fizikai munka. A cél a tudat és a test összekapcsolása. A helyes légzés alapvető ebben a munkában, segít ellazulni és a mozgást erőlködés nélkülivé teszi. Ez a módszer elsősorban a testtartás javítja, izolálja és edzi a mély tartóizmokat, és anélkül növeli a törzs erejét, hogy az újra megsérülne, károsodna. A labda egy instabil pont. Szembeállítva a gravitáció által korlátozott testedet egy mozgó labda egyensúlyával, az egyensúlyozás számos mély és stabilizáló izmot gyűjt össze. Ezeknek az izmoknak nagy részét nem használjuk, ami a legáltalánosabb térd-, boka-, váll- és hátsérüléseket eredményezi. A tartóizmok, amelyek közel vannak a gerincoszlophoz, egyenesen tartják a gerincet. A labdán való ülés kifejezetten előnyös a hát számára, mert ez aktív munka: a test folyamatosan alkalmazkodik, hogy az egyensúlyt megtartsa. Idővel e gyakorlat erősíti a tartóizmokat, és a testet újra egyensúlyba hozza.

Pilates gyűrűvel:
A teljes test megdolgozására, illetve a klasszikus Pilates-gyakorlatok tökéletesítésére és/vagy továbbfejlesztésére kialakított eszköz a Pilates gyűrű (Power/Pilates Circle), amely további kihívást és a gyakorlatok további változatait, variációit adja az edzésekhez, ezáltal számtalan egyedi igényt elégít ki.

Ki volt Joseph Pilates
1880-ban született Düsseldorfban. Beteges kisfiú volt, aki asztmától és angolkortól szenvedett. Szülei gyógyírt keresve bátorították testedzésre. 14 éves korára fizikailag annyit fejlődött, hogy modellként dolgozott. 1912-ben Londonba költözött, ahol önvédelmet tanított rendőröknek. Az első világháborúban internálták. Fogolytársait edzette gyakorlataival, még kórházi ágyakat is használt rugókkal és hevederekkel, hogy segítse a betegek felépülését. (Későbbi gépek kezdete) Szabadulása után visszatért Németországba és testkondícionáló módszere hamarosan híres lett a táncosok körében. Pilates azonban nem érezte jól magát az akkori Németországban, így hajóra szállt, és New Yorkba emigrált. Az úton találkozott későbbi feleségével Clara-val. Együtt nyitottak egy fitness stúdiót, egy épületben a New York City Ballet-tal. A tanításon kívül Pilates könyvet írt és feltalált néhány edzés eszközt is.
Az 1950-es évekre a táncosok váltak Pilates leglelkesebb követőivé. A New York City Ballet igazgatója megbízta Pilatest, hogy tanítsa gyakorlatait a fiatal táncosoknak. 1956-ra a legtöbb táncos Pilates módszert tanult. 1967-ben halt meg. Felesége 1970-ig tanított és vezette tovább a stúdiót, 1977-ben halt meg.

Kinek ajánlom:

“Az egész világon mindenkinek végezni kellene a gyakorlataimat. Kiegyensúlyozottak és fittek lehetnének.” 
Joseph Pilates, 1965.

- átlagembereknek, akiknek a sok munka miatt kevés idejük van mozgásra
- azoknak, akiknek krónikus hátfájdalmaik vannak- akiknek stresszel teliek a napjaik
- nőknek, akik szép, harmónikus alakot szeretnének
- férfiaknak, akik arányos, szálkás izomzatra vágynak
- idősebbeknek, akik energiát szeretnének nyerni, és izomzatukat szeretnék erősíteni
- nőknek terhesség előtt, akik szeretnének felkészülni a terhességre és szülésre
- szülés után levőknek, akik újra szeretnének formába jönni
- élsportolóknak, táncosoknak, akik sérülésükből fel akarnak épülni, vagy rendszeres Pilates edzéssel sérüléseiket meg akarják előzni
- művészeknek (színészek, zenészek, énekesek, mint például Jennifer Aniston, Julia Roberts, Kenau Reeves, Liv Tyler, Melanie Griffith, Madonna, Hugh Grant), akiknek munkájukhoz, karrierjükhöz fontos a jó külső, megjelenés és tartás.

Mennyi órát kell venni az alapok elsajátításához?
- kb. 15-30 óra szükséges
- az ideális heti 2-3 alkalom
Az órák 55 percesek, hiszen az óra rendkívül magas koncentrációt igényel.

“10 óra után érzed a különbséget
20 óra után látod is azt
30 óra után egy új testet kapsz.”

“Az ember olyan öreg, amilyennek a hátgerincét érzi.”- Joseph Pilates