Oldalak

2011. április 3., vasárnap

CrossFit edzés .....Balance Fitness Pécs


CrossFit

Egyazon edzés, melyben súlyt emelsz, futsz és fekvőtámaszozol? Igen: ez CrossFit.
CrossFit nevű módszert néhány éve alakították ki Amerikában, és egy-egy elemét kiemelve semmi különös nincs benne, egyedi filozófiája miatt viszont egyre kedveltebb már itthon is. A CrossFittel olyan programot kell elképzelned, mely számtalan sportág mozgáskészletéből merít, például az atlétikából, a súlyemelésből, az evezésből, az úszásból és a tornából.

Klasszikus elnevezése: körkondi
CrossFit alapgondolata azonban mégsem mai találmány, ilyen típusú edzést ezer éve tartanak körkondi néven, például a síkvizi kenusok. Az edzés lényege, hogy egy meghatározott ideig dolgozunk az egyik szeren, majd átmegyünk a következőre és az azt követőre. Így megy körbe-körbe az edzés nagyjából 10-12 szeren, így az ember akár 3-4 kört is teljesíthet. A körkondi során a perceket osztják fel, eleinte 40 másodper mozgás után 20 másodperc a pihenő (illetve a szerváltás), ám később az edzettségi szintünk fejlődésével ez az arány akár 50-10-re is módosulhat.


Mindkét edzés (körkondi és CrossFit) sokszínűsége ellenére mégis egységes képet alkot, ugyanis mindent egyszerre fejleszt. Javítják a keringést, a légzést, az állóképességet, a kitartást, az erőt, a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, a mozdulatok pontosságát, a hajlékonyságot, valamint növelik a teljesítményt, a gyorsaságot. Az edzésgyakorlatok összeállítását az elérni kívánt cél határozza meg.

forrás:
http://www.mozgasvilag.hu/hir/crossfit---edzes-a-legkemenyebbeknek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése